Důležité informace:
Rychlé odkazy
 

Mumifikujeme!

24.dubna 2024  |   Stalo se  |   Mgr. Lilian Hotařová  |  
Po vzoru motta „Na Riegrovce není nuda“, v jejímž rámci se konají každý měsíc rozmanité druhy výzev, jsme se hecli také v dějepise a uskutečnili takový experiment...
Šesťáci probírají starověké civilizace, které nabízejí spoustu zajímavých témat. Velkou kapitolou je tajemný starověký Egypt. Povídali jsme si o nejznámějších faraonech, stali jsme se novináři a vyzpovídali Howarda Cartera ohledně jeho objevu Tutanchamonovy hrobky (k tomu nám posloužila AI). Zkoumali jsme kulturní přínos starých Egypťanů a pátrali jsme po záhadách posmrtného života. Při této příležitosti jsme se seznámili s procesem mumifikace.

Bohužel jsme neměli po ruce mrtvého faraona, kterého bychom mohli mumifikovat, proto jsme použili dostupnější předmět. Koupili jsme pomeranče, zásobili se solí, jedlou sodou a obinadly.

Na počátku experimentu jsme si stanovili hypotézy, co se s pomerančem bude dít. Poté jsme vydlabali dužninu a vyplnili dutinu směsí sody a soli. Následovalo obalení obinadlem, připojení posvátných symbolů a jména „nebožtíka“ psaného v hieroglyfech. Jako hrobka posloužila obyčejná krabice.  Na 5 týdnů jsme se s pomeranči rozloučili a netrpělivě čekali na výsledek.

Splnila se naše očekávání? Většinou ano. Pár opravdu seschlých pomerančů se nám sešlo a stanovené hypotézy se potvrdily. Navíc byla legrace.

Fotografie k článku

Informace o škole

Základní informace

Název školy:Základní škola Svitavy, Riegrova 4
Adresa:Riegrova 600/4, Svitavy, 56802
IČ:49328263
Datová schránka: zz7msvs

Kontakty

Mgr. Milena Baťkováředitelkabatkova@riegrovka.czTel.: 739 630 519
Mgr. Lenka Pražanovázástupkyně řed.prazanova@riegrovka.czTel.: 605 158 932
Renata Ticháhospodářkaticha@riegrovka.czTel.: 739 630 517
Hana Krčmářováškolní družinakrcmarova@riegrovka.czTel.: 739 630 518

Mapa