Důležité informace:
Rychlé odkazy
 

Než půjdu na Riegrovku - 9. díl - Orientace v čase

16.dubna 2024  |   Předškolák  |     |  

Týden před zápisem pro Vás máme poslední díl za série - Než půjdu na Riegrovku. Hodně zábavy při vyplňování přejeme a budeme se na Vás těšit. 

Vnímání času se u dětí rozvíjí a formuje v průběhu celého předškolního věku. V období docházky na první stupeň základní školy je zhruba shodná s vnímáním dospělého člověka.  Problémy v této oblasti mohou přerůst až k potížím ve čtení, psaní a matematických dovednostech.

Před nástupem do první třídy by mělo dítě chápat alespoň jednoduché časové pojmy: včera – dnes – zítra, ráno – poledne – večer, jaro – léto – podzim – zima. Zároveň by mělo být schopné seřadit nebo popsat události tak, jak v čase probíhaly (chronologicky seřazuje obrázkové kartičky podle děje zachyceného na obrázcích).

Níže přináším několik tipů, jak prostorové vnímání dítěte podpořit a rozvíjet:

  • Vykládejte si, vysvětlujte – např. „Dneska po obědě půjdeme do knihovny, zítra tě ze školky/školy vyzvedne babička, za 2 dny (2x se vyspíš) pojedeme na výlet, včera jsme se byli koupat v bazénu…“ Při mluvě se snažit stále opakovat časové pojmy – ať ty základní, nebo pokročilejší (měsíce, týdny) v závislosti na věku a schopnostech dítěte.
  • Budujte pojmy - ráno, dopoledne, poledne, odpoledne, večer, apod. K těmto údajům poté přiřazujte odpovídající činnosti.
  • Vyrobit si můžete vlastní týdenní kalendář (obrázkový). Ke kalendáři si můžete vyrobit také výčet ročních, které lze pojmout jako kruh se 4 barevně výsečemi: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA.
  • Trénujte chronologické řazení - Na internetu jsou dostupné různé kartičky s dějovou posloupností (např. chlapec ráno vstane, oblékne se, nají se, umyje si zuby…). Nacházejí se též v pracovních sešitech nebo ve výukových publikacích věnovaných právě nácviku orientace v prostoru a v čase (např. od paní Jiřiny Bednářové). O obrázcích si vykládejte, seřazujte je, nechejte dítě, aby vymýšlelo vlastní příběh apod.
  • Pro nácvik můžete využít pracovní listy, které jsou ke stažení níže

Další zábavná cvičení naleznete v následujících pracovních sešitech:

Bednářová, J.: Orientace v prostoru a v čase pro děti. Brno: Edika, 2012.

Orientace v čase (kaminet.cz)

Informace o škole

Základní informace

Název školy:Základní škola Svitavy, Riegrova 4
Adresa:Riegrova 600/4, Svitavy, 56802
IČ:49328263
Datová schránka: zz7msvs

Kontakty

Mgr. Milena Baťkováředitelkabatkova@riegrovka.czTel.: 739 630 519
Mgr. Lenka Pražanovázástupkyně řed.prazanova@riegrovka.czTel.: 605 158 932
Renata Ticháhospodářkaticha@riegrovka.czTel.: 739 630 517
Hana Krčmářováškolní družinakrcmarova@riegrovka.czTel.: 739 630 518

Mapa