Ve středu 30.9. jsme v rámci projektového dne školní družiny navštívili statek  zvaný u Syyyrovů v Lozicích u Luže. Děti se zde měly možnost seznámit  se životem na farmě, chovem plemenných koz, péčí o ně, krmením , dojením. Ve druhé části programu dále se zpracováním mléka, jak se mléko změní v sýr a kde se vlastně bere podmáslí či syrovátka.

Náš družinový výlet

Na výlet jsme jeli autobusem, který nás dovezl na velký statek. Nejdříve jsme se naobědvali a potom jsme se rozdělili. Naše skupina šla s pánem ze statku ke kůzlátkům a pak ke kozám. Dozvěděli jsme se, co kozy rády jedí a co mlsají, že jejich mléko je moc zdravé a vyrábí se z něho sýry. Pak jsme si zkusili kozy podojit a z toho mléka jsme vyrobili sýr. Nakonec jsme si ještě pohráli na plastovém hřišti a jeli jsme domů. Bylo to super.

Eliška Hochová a Adéla Dušková 2.třída


,,Líbilo se mi dojení a krmení koz. Kozy se jmenovaly Zuzka, Lili a Terka. Trhali jsme jim trávu, a pampelišky.“ 

SofiePreisnerová 2.třída


,,Byl tam jeden kozel, ten byl v říji a hrozně páchnul. Kozel musí být vždycky jenom jeden, protože dva by se prali.“

LucieBrandová 2.třída


,,Na statku bylo hodně koček a jedna mi snědla kousek svačiny .“

AlžbětaVlachová 2.třída


,,Nejlepší bylo, jak jsme kozy krmili chlebem. Málem přelezly plot a skočily za námi.“

KarolínaHýblová 2.třída


,,Než jsme šli dojit  kozu, zkusili jsme si dojení na gumové rukavici naplněné vodou. Pak jsme dojili živou kozu a ta měla krásně teplé vemeno. Byla to zábava.“

SabinaVojtová 2.třída


,,Super bylo vyrábění sýra. Překvapilo mě, jak je to lehké. Nejdříve jsme zahřáli mléko, pak jsme do něj nalili ocet a chvíli jsme počkali, až se to srazí. Nakonec jsme to přecedili a to, co zůstalo v sítu, byl sýr.“

Matyáš Folkman 2. třída



Aktualizováno (Čtvrtek, 06 Květen 2021 10:20)