Důležité informace:
Rychlé odkazy

Charakteristika školy

26.srpna 2021  |   FIXNI  |   Ing. Stanislav Lešinger  |  

Budova naší školy leží v klidné části města, obklopena zelení. Okolí i historická budova s moderní půdní vestavbou vytváří příjemné klima pro žáky, učitele i návštěvníky. Jako klidné zázemí pro volný čas je využíván sportovní a relaxační areál za školou, jemuž dominuje hřiště s umělým povrchem. Pokud to počasí dovolí, velké přestávky tráví děti venku, aby se protáhly, proběhy na čerstvém vzduchu. Do centra, kulturních zařízení i do městských sportovišť (bazén, hala, stadion) máme blízko, často jsou tato místa navštěvována i pro výuku. Tělocvičnu používají nejen žáci při výuce, ale i pro volný čas. Využíváme možnosti zapojit školu do nejrůznějších projektů a dotačních titulů, která nám přinášejí prostředky k zlepšování jak školního prostředí, tak výuky. 

Mezi úplné základní školy s prvním a druhým stupněm patříme od r. 1994, kdy také škola získala právní subjektivitu. Jsme školou střední velikosti. To bývá často důvodem, proč rodiče pro své děti zvolí naši školu. Velikost školy totiž umožňuje, že se známe navzájem jak děti, tak učitelé i personál, což je přínosem z hlediska bezpečí žáků – o všem a o každém víme včas, dokážeme řešit problematické situace okamžitě a nenecháváme problémy růst. I rodiče našich žáků vnímají naši školu jako bezpečnou, s příznivým klimatem, kde se vše snažíme řešit hned. 

Vzdělávání žáků se řídí školním vzdělávacím programem. Ten je zaměřen na získání kvalitních základů pro všechny, na rozvoj znalostí a dovedností nejrůznějšími formami a metodami. Naším cílem je působit na žáka tak, aby si po devíti letech u nás dokázal v životě poradit – podporujeme ho nejen při vzdělávání, ale také v osobnostní rovině. Pozornost zaměřujeme jak na žáky s nadáním, tak i se speciálními vzdělávacími potřebami. Zapojujeme naše žáky do oborových olympiád i různých dovednostních soutěží či přehlídek tak, aby měl šanci zažít úspěch každý podle svých schopností. Záleží nám také na fungující vzájemné komunikaci, na dobrém a bezpečném klimatu ve škole. Školní řád, který obsahuje pravidla pro každodenní život ve škole, je důležitou součástí pro pohodové klima – srozumitelná pravidla a jejich dodržování jsou při výchově dětí zásadní. Dodávají všem jistotu a oporu.  K tomu napomáhá i školní žákovský parlament, kde mohou děti promluvit do dění ve škole, vyjadřovat se, sdělovat a pomoci řešit problémy, se kterými se potkávají. Pravidelné třídnické hodiny v pondělí ráno tvoří prostor pro komunikaci třídy se jejím třídním učitelem. 

Vzdělávání zajišťují kvalifikovaní učitelé, kteří nejsou jen pedagogickými odborníky, ale především lidmi, kteří do své práce přinášejí mnoho navíc. Zásadní je pro nás otevřená komunikace jak s dětmi, tak jejich rodiči, vzájemný respekt a důvěra. Nerozdáváme výchovná opatření, dokud si nejsme jisti, že jsme se problémům snažili nejprve předejít. Pochvala je pro nás nejdůležitější motivací dětí. 

Přestože u nás pracují kvalifikovaní pedagogičtí pracovníci, všichni si zdokonalujeme odbornost, ale i dovednosti pro další práci. Svět se mění a my na to musíme reagovat. Nicméně tradiční a ověřené metody a postupy neopouštíme, pokud jsou stále účinné. Spolupracujeme nejen ve škole navzájem, ale i s dalšími odborníky i institucemi, abychom zajistili propojení s běžným životem k obohacení výuky. 

Po vyučování se postaráme o mladší děti ve školní družině, která má pro děti připravený bohatý celoroční program v tříletém cyklu, pro každý rok má jiné tematické zaměření. Aby činnost byla co nejpestřejší a individualizovaná, nabízí družina i pestrou škálu kroužků.  

K zázemí školy patří také vlastní školní výdejna obědů, ve které se postupně mohou naobědvat všichni naši žáci. Nemusíme tedy docházet jinam mimo budovu. Obědy dovážíme z Internátní školní jídelny na ul. Milady Horákové. 

Na činnost školy dohlíží školská rada, jejíž členové se scházejí dvakrát ročně. Dvě schůzky za rok má také výbor Spolku rodičů a přátel školy složený ze zástupců rodičů jednotlivých tříd. Spolek podporuje další aktivity školy.

Ve zkratce o nás zde.


Informace o škole

Základní informace

Název školy:Základní škola Svitavy, Riegrova 4
Adresa:Riegrova 600/4, Svitavy, 56802
IČ:49328263
Datová schránka: zz7msvs

Kontakty

Mgr. Milena Baťkováředitelkabatkova@riegrovka.czTel.: 739 630 519
Mgr. Lenka Pražanovázástupkyně řed.prazanova@riegrovka.czTel.: 605 158 932
Renata Ticháhospodářkaticha@riegrovka.czTel.: 739 630 517
Hana Krčmářováškolní družinakrcmarova@riegrovka.czTel.: 739 630 518

Mapa