Důležité informace:
Rychlé odkazy

Račte vstoupit

26.srpna 2021  |   FIXNI  |   Ing. Stanislav Lešinger  |  

ČLÁNEK SE UPRAVUJE

Tak toto je naše škola. Budova školy už pamatuje hodně, ale pořád i po těch letech jí to sluší. V průběhu let prodělala několik úprav. Byla přistavěna tělocvična, která již prošla i rekonstrukcí a zateplením. Nejnovější změna se odehrála v letech 2020 a 2021. Pod zcela zrekonstruovanou střechou vznikly ze staré školní půdy moderní prostory - učebny pro výuku jazyků, přírodovědných předmětů, pracovní výchovy a informatiky, zázemí pro školní poradenské pracoviště s jednací místností pro setkání s rodiči, kabinety a úložné prostory pro spoustu pomůcek, které jsme pořídili díky projektu R-komplex. Původní vstup z ulice Riegrova nahradila vstupní hala z areálu, kde vzniklo příjemné zázemí pro žáky i návštěvníky. Bezbariérový pohyb po budově umožňuje výtah, který vás zaveze od suterénu do nejvyššího třetího patra.  

  

Za školou je rozsáhlý, veřejnosti volně přístupný areál zaměřený zejména na sport a využití volného času. Hřiště, běžecká dráha, dálkařský sektor, basketbalové koše. To vše může využít každý návštěvník. Mimo to lze relaxovat v klidném prostředí pod vzrostlými kaštany na lavičkách. Děti mohou využít prolézačky a jiná ta těžko pojmenovatelná zařízení, která mají děti tak rády a maminky je z nich nemůžou dostat. Své místo k odpočinku i hře zde jistě najdou i děti s tělesným handicapem, na něž čeká koutek s upraveným zařízením. Větší děti si mohou vyzkoušet svou zdatnost na překážkové dráze za tělocvičnou (pod dohledem dospělé osoby.) 

    

Nová parková úprava prostor před školou vznikla rovněž díky projektu R-komplex. Nabízí nejen příjemnější zelené prostranství s květinovou výsadbou, ale také posezení jak školákům, tak veřejnosti. 

   

Škola, to jsou také chodby a ty udělají na člověka jeden z prvních dojmů. Děti na nich tráví hodně času. Žáci, návštěvníci školy, rodiče čekající na rodičovských schůzkách, ti všichni chodbu vnímají nejen jako transportní koridor. Každý má jiné požadavky a každý očekává něco jiného. Naše chodby nabídnou od každého trochu - je to prostor pro všechny. V novém třetím patře je zajímavě vyřešen průchod z východní části do západní podél stěn tříd koridorem se světlovody. 


Třídy – ty se nám vybaví jako první, když se řekne škola.  Máme třídy velké i malé, tak jako děti. Třída by měla být prostorem pro žáky zajímavým, inspirujícím, pohledným, ale především funkčním.  Třída je něco jako obraz, který tvoří a případně dotvářejí sami žáci. 

    

 Kromě klasických tříd máme i speciální učebny. Ať už je to Céčko pro keramiku,, dílny, kuchyňku pro vaření či pečení, nebo počítače. Počítačová učebna ve třetím patře pod štítem je veliká a umožňuje všem žákům vylepšovat počítačovou gramotnost. Dvě původní, menší počítačovky využívají žáci i ve volném čase, pokud potřebují do výuky počítač, který jim doma chybí. To vše je připraveno k použití moderních metod výuky a umožní "zavrtat" tak žákům do hlav všechny ty vědomosti, dovednosti a schopnosti, které v budoucnu budou potřebovat. 

      

    

Škola jsou přece žáci! Nemůžeme přece zapomenout na ty, bez kterých by škola nebyla školou a bez kterých by zmizela většina vtipů o učitelích. Učitelé a zaměstnanci školy. Podíváme se trochu za oponu tam, kde učitelé sídlí a kde se připravují na hodiny. Příjemné zázemí je pro práci moc důležité. 


 Ve škole se hlavně učí, ale když se odpoledne učit přestane a rodiče dětí jsou ještě v práci, přichází na řadu školní družina. To jsou ty paní vychovatelky, které mají plno nápadů a spoustu energie k vymýšlení zábavy pro ty nejmenší. A prostředí školní družiny odpovídá tomu, že tady se opravdu pořád něco děje.


 Pořád se ale nelze učit a na učení a dovádění je třeba energie - a tu, jak víme, doplníme jídlem. K tomuto účelu je nejlepší nějaká jídelna a tu zde také máme. Takže žádné před a poobědové chvátání někam do jiné budovy, jak tomu bylo kdysi dávno. 


 A na tato místa chodíme bez výjimky všichni. A že to musí být čas strávený v příjemném prostředí, o tom není třeba dlouze mluvit....


Prošli jsme celou školu, ale zapomněli jsme na to, co je nejen úplně na začátku, ale i na konci. Převlékání v šatně. Není nad to, když má každé dítě svou skříňku, svůj soukromý prostor. Dávno jsou pryč místnosti plné věšáků rozdělené pletivem.

S prohlídkou jsme téměř na konci. V dnešní době patřící tzv. informační společnosti nesmíme zapomenout na staré dobré nástěnky jako zdroje informací pro žáky i rodiče. I tyto internetové stránky jsou takovou nástěnkou, ale elektronickou. Přidáme ještě různé vitrínky, vývěsky a hlavně školní rozhlas, kde i žáci informují své spolužáky o všem možném, a máme školu jako ze škatulky. Přijďte se přesvědčit sami.


To ale není ještě úplně všechno. To, co jsme nyní viděli, můžete vidět i při návštěvě školy. Co ale určitě neuvidíte, je technické zázemí. Bez něj by škola nemohla fungovat a také na něm závisí, jak se bude uvnitř učit, hrát, tvořit, no prostě žít. Do tohoto zázemí patří školní kotelna. Ta naše byla zrekonstruována v roce 2010, a to doslova od podlahy. Rekonstrukce se chopil provozovatel kotelny, pan Stanislav Menšík. Odvedl kvalitní práci, jejíž výsledek můžeme vidět nejen na fotografiích. Interiér připomíná spíše laboratoř než kotelnu, jak ji známe z minulosti. Kotelna nám přinesla nejen zkvalitnění a zefektivnění tepelného hospodářství, ale i významnou úsporu nákladů na vytápění. V r. 2021 se k tomu přidala i modernizace regulace vytápění budovy. Tak na viděnou a teplo nejen v duši.


 


Informace o škole

Základní informace

Název školy:Základní škola Svitavy, Riegrova 4
Adresa:Riegrova 600/4, Svitavy, 56802
IČ:49328263
Datová schránka: zz7msvs

Kontakty

Mgr. Milena Baťkováředitelkabatkova@riegrovka.czTel.: 739 630 519
Mgr. Lenka Pražanovázástupkyně řed.prazanova@riegrovka.czTel.: 605 158 932
Renata Ticháhospodářkaticha@riegrovka.czTel.: 739 630 517
Hana Krčmářováškolní družinakrcmarova@riegrovka.czTel.: 739 630 518

Mapa