Důležité informace:
Rychlé odkazy
 

Únorová schůzka školního žákovského parlamentu

5.února 2024  |   Aktivity školy » Činnost  |   Mgr. Ivana Dernerová  |  

Dnes jsme se hodně ohlíželi zpět. Vrátili jsme se k proběhlým výzvám v prosinci a v lednu. 

Zhodnotili jsme lednovou výzvu "Švihej", přihlásili jsme se do portálu, abychom si ukázali, jak vše v čase probíhalo a postupně se plnily dílčí výzvy. Podívali jsme se na počty účastníků, přeskoků i částku, která se vybrala. Diskutovali jsme o tom, zda se příští rok znovu zapojit nebo ne. Mile mě překvapilo, že zaznívalo "ano", ač ke konci ledna bylo znát, že pro některé děti je měsíc docela dlouhá doba. 

Pak jsme se již zabývali únorovou výzvou. Proběhne v pondělí 12. února. Tento den se téměř po celém světě slaví Den červené ruky. Založen byl ve Velké Británii v roce 2002 a měl upozornit na využívání dětí ve válce. Proč právě 12. únor? Je výročím dne ratifikace Opčního protokolu o zapojení dětí do ozbrojených konfliktů z roku 2002. OSN tento protokol přijala jako součást již existující Úmluvy o právech dítěte. Jeho podepsáním se státy zavázaly k nepovolávání mládeže do 18 let do ozbrojených sil. Pro dobrovolné povolání se minimální věk zvýšil na 15 let a musí ho podepsat rodiče. Dobrovolníci v tomto věku se ale nesmí účastnit přímých bojů. Pod protokolem je podepsáno 172 zemí světa. Osm států smlouvu podepsalo, ale neratifikovalo, dalších 17 pak protokol vůbec nepodepsalo. Ale ani země, které protokol nepodepsaly, nesmí verbovat děti mladší 15 let. Pokud se tak stane, může po skončení konfliktu mezinárodní trestní soud stíhat viníky pro válečné zločiny.

Děti sloužily v armádě odnepaměti. Již ve starověké Spartě byli chlapci od sedmi let vychováváni a školeni na vojáky. Děti a mladiství byli součástí napoleonských válek, španělské občanské, první a druhové světové války. V současnosti se děti účastní ozbrojených konfliktů po celém světě. V tomto směru je na tom nejhůře Afrika.

Cílem Dne červené ruky je kampaň za zastavení verbování dětských vojáků. Letos se připojíme i my. Děti přece nemají bojovat. Mají si hrát, vzdělávat se a pomáhat svým rodinám s pracemi, které jsou úměrné jejich věku.

V pondělí na třídnických hodinách si proto namalujeme červenou barvou ruku a otiskneme na papír. První stupeň může využít výtvarných výchov nebo pracovního vyučování.

Chcete-li se k nám připojit i Vy, budeme rádi! Pomalujte si doma červeně ruku, otiskněte, dejte papír s otiskem svému dítěti, ať ho donese do školy. Nalepíme k dalším otiskům.

Za podporu děkujeme!

Fotografie k článku

Informace o škole

Základní informace

Název školy:Základní škola Svitavy, Riegrova 4
Adresa:Riegrova 600/4, Svitavy, 56802
IČ:49328263
Datová schránka: zz7msvs

Kontakty

Mgr. Milena Baťkováředitelkabatkova@riegrovka.czTel.: 739 630 519
Mgr. Lenka Pražanovázástupkyně řed.prazanova@riegrovka.czTel.: 605 158 932
Renata Ticháhospodářkaticha@riegrovka.czTel.: 739 630 517
Hana Krčmářováškolní družinakrcmarova@riegrovka.czTel.: 739 630 518

Mapa