Důležité informace:
Rychlé odkazy

Vybíráte základní školu? Informace o nás, o zápisu, o první třídě...

31.ledna 2024  |   Předškolák  |  
Nabízíme Vám odpovědi na otázky, které souvisejí se zápisem do 1. třídy, přípravou na školu a s výukou prvňáčků (aktualizováno pro zápis 2024).

Co k zápisu potřebujeme? Jak probíhá? Máme dítě nějak speciálně připravit? 

Termín zápisu: 23. 4. 2024 od 14.00 do 17.30 hodin.

Zápis proběhne přímo osobně ve škole. Zákonný zástupce podá žádost/přihlášku k základnímu vzdělávání předem elektronickou cestou, nebo přímo při zápisu osobně. Podrobnější informace o elektronické přihlášce zveřejníme na konci března. 

Na děti čeká motivační část. 

K zápisu musí přijít s dítětem zákonný zástupce (ne tedy jen babička, teta, plnoletý sourozenec apod.), který je povinen se prokázat občanským průkazem a také rodným listem zapisovaného dítěte. Ve formální části zápisu podá zákonný zástupce žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání, nebo podepíše žádost, kterou podal předem elektronickou cestou. Po vyplnění/podpisu žádosti si dítě přebírá pedagog, který posoudí dovednosti a zralost dítěte v souvislosti s nástupem do školy. Nebojte se, nejde o žádné přijímací zkoušky, vše probíhá hravou formou, povídáním, nenásilně, v klidném prostředí tak, aby se děti nebály a předvedly optimálně, co umějí. Vše trvá maximálně 20 minut. Pedagogové hned na místě rodičům sdělí, zda má dítě předpoklady k nástupu do školy, popřípadě upozorní na problémy, které zjistili a na kterých mohou rodiče do září pracovat, nebo rodiče přímo upozorní na možnost odkladu školní docházky, pokud by dítě jevilo známky nezralosti a nepřipravenosti.

Speciální příprava k zápisu opravdu není nutná, jde o zjištění nikoliv výkonu, ale dovedností, které dítě získává postupně. Hlavně je dobré děti nestrašit, nestresovat, aby nepřišly bojácné.

Kterých dětí se zápis týká?

Zapsáno musí být dítě, které dosáhne k 31. 8. 2024 šesti let. Zapsat je možné i dítě mladší. Pokud dosáhne 6 let od 1. 9. do 31. 12. 2024, bude přijato po doporučujícím vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou přijetí dítěte narozeného od 1. 1. 2019  do konce června 2019 (tzv. pětileté děti) jsou doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře.

Co když bude dítě v termínu zápisu nemocné?

V takovém případě přijde k zápisu zákonný zástupce a podá žádost o přijetí bez přítomnosti dítěte. Lze dohodnout náhradní termín, až bude dítě zdravé.

Musíme přijít k zápisu znovu po odkladu?

Ano, k zápisu přijďte znovu. Je nutné znovu podat žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání.

Jaká je spádová oblast vaší školy?

Spádový obvod stanovuje vyhláška města a patří do něj tyto ulice: Alešova, Bezručova, Bratří Čapků, Boženy Němcové, Blanická, Havlíčkova, Horská, Chelčického, Jana Švermy, Jana Želivského, Jungmannova, Kijevská, Lidická, Lačnovská, Lanškrounská, Malá, Mánesova, M. Kudeříkové, M. Majerové, M. Pujmanové, Neumannova, Nezvalova, Mezi Tratěmi, Ottendorferova, Přímá, Revoluční, Rokycanova, Rooseveltova, Riegrova, Říční, Švabinského, Tovární, U Mlýnského potoka, Uzavřená, Vítězná do č.38, Žižkova.

Čím se bude řídit přijetí dětí do první třídy?

Přijímání se řídí školským zákonem a také vyhláškou o základním vzdělávání. Zákonný zástupce dítěte má právo na svobodnou volbu školy, ať už leží jeho trvalé bydliště v jejím spádovém obvodu, či nikoliv.  Přednostně jsou přijímány děti ze spádové oblasti školy. Kritéria pro daný školní rok zveřejňujeme před samotným zápisem na webových stránkách školy i ve škole. 

Jak se dozvím, zda bylo moje dítě na vaši školu přijato, či ne?

Seznam přijatých dětí musí škola zveřejnit, a to jak přímo v budově, tak i na internetových stránkách, tzv. dálkovým přístupem. Termín zveřejnění se dozvíte přímo u zápisu. Zde dostanete i kód, pod kterým budete Vaše dítě v seznamech hledat – nebude tedy zveřejněn jmenný seznam, proto dobře kód uschovejte.

Dostanu do ruky nějaké úřední rozhodnutí?

V případě přijetí ne. Úřední rozhodnutí je založeno ve spisu ve škole. Ovšem pokud ředitelství školy požádáte, bude Vám vydán stejnopis. V případě, že dítě přijato nebude, rozhodnutí obdržíte v tištěné podobě.

Jak je to s odkladem školní docházky?

Ředitel školy rozhoduje o odkladu školní docházky dítěte na základě žádosti zákonných zástupců, která je doložena dvěma doporučeními - doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Žádost o odklad musí podat zákonný zástupce dítěte nejpozději do 31. 5.  2024. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.

Kolik prvních tříd bude a kdo v nich bude děti učit?

Můžeme otevřít 2 první třídy. V prvních třídách učí vždy zkušení pedagogové, kteří mají několik let praxe s výukou na 1. stupni. Na prvňáčky se těší paní učitelka Radka Ondráčková, která se bude loučit se svými páťáky. Pokud budou třídy dvě, pak vybereme z našich řad dalšího kolegu/kolegyni. 

Dozvíme se s předstihem, co bude dítě potřebovat od září do školy?

Ano. Při zápisu se dozvíte termín červnové schůzky u  nás ve škole, na které budete moci získat informace, seznámit se s učitelem Vašeho dítěte, zkonzultovat individuální potřeby apod.

Kolik hodin týdně se prvňáčci budou učit a jaké budou mít předměty?

V první třídě je možné vyučovat až 22 hodin týdně. Naši prvňáčci mají 20 hodin, a to český jazyk, matematiku, prvouku, tělocvik, výtvarnou výchovu, hudební a pracovní výchovu.

Učí se prvňáčci cizímu jazyku?

Cizí jazyk (angličtinu) jsme zařadili do výukového plánu povinně až od třetí třídy. Do té doby získávají děti základy mateřského jazyka (čtení, psaní) a dalších předmětů, což je podle našich zkušenosti zásadní pro další vývoj, cizí jazyk od třetí třídy vnímáme jako optimální dobu. 

Učí se děti u vás ve škole nějakými novými, zajímavými metodami?

Naši pedagogové používají při výuce osvědčené i nové a moderní metody, které vedou k cíli. Je samozřejmostí, že se dále vzdělávají a rozšiřují své portfolio metod, např. výuka čtení tzv. genetickou metodou, prvky metody čtení Sfumato a metoda činnostního učení. Každý vyučující používá takové metody a formy výuky pro své aktuální žáky, aby našel optimální způsob, jak dětem učivo i dovednosti zpřístupnit, předat. Jednoduše řečeno - učitelé použijí právě takovou metodu, která je pro dítě efektivní.

Co když se mému dítěti nebude po nástupu do školy dařit?

Taková situace také může nastat.  Určitě budete v těsném kontaktu s učitelem, který Vás bude informovat o tom, jak Vaše dítě školu zvládá. Pokud by v průběhu prvního pololetí 1. třídy bylo evidentní, že dítě má značné potíže, škola navrhne návrat do mateřské školy takzvaným dodatečným odkladem. Dítě tak dostane čas na dozrání a do školy nastoupí v dalším školním roce.

Jak se staráte o děti s vadami řeči nebo speciálními vzdělávacími potřebami?

I na to myslíme – dětem, které po logopedické diagnostice potřebují nápravu řeči, pro kterou není nutný odborný lékařský dohled, poskytujeme dětem logopedickou péči s asistentkou. A dětem s poruchami učení poskytují podporu v pedagogické intervenci nebo při doučování učitelé, odborné vedení pak zajišťuje speciální pedagog.  Od září 2016 u nás funguje školní poradenské pracoviště a dětem i rodičům poskytuje poradenství.  Ve spolupráci s poradnami a spec. ped. centry nastavujeme dětem taková podpůrná opatření, která vyrovnají jejich případný handicap ve vzdělávání. Součástí podpory některých dětí se stávají i asistenti/asistentky pedagoga, díky nimž mohou i děti s handicapem prospívat velmi dobře. 

Kam chodí děti na obědy?

Máme útulnou výdejnu obědů, které přivážíme z Internátní jídelny M. Horákové. Děti si volí ze dvou jídel, a to přímo ve škole na terminálu nebo přes internetové stránky jídelny. Nyní je naše jídelnička odhlučněna a pobyt v ní je příjemnější.

Co s dětmi po vyučování?

Pokud si rodiče přejí, mohou děti zapsat do školní družiny, která má u nás tři oddělení s kapacitou 90 dětí. Přednostní umístění samozřejmě mají nejmladší žáčci. Provoz družiny je nastaven tak, aby vyhovoval potřebám rodičů. Ranní družina funguje již od 6 hodin, odpoledne končí v 16.30 hodin (při zájmu rodičů prodloužíme družinu do 17 hodin). Jedenkrát za čtrnáct dní je činnost družiny ve středu prodloužena, a to až do 17 hodin. 

A co se vlastně v družině děje?

Družina není pouhé dohlídávání dětí, ale činnost se řídí vzdělávacím programem s plnohodnotnou náplní. Vychovatelky zajistí dětem nejen naobědvání, relaxaci po jídle formou čtení pohádek, ale  i aktivní činnost během odpoledne (děti mohou  navštěvovat různé kroužky v rámci družiny – keramický, aerobic, šikovné ruce, florbal, divadýlko, logopedický kroužek, volejbalová přípravka, gymnastika apod., a dále jsou pro děti v rámci školního vzdělávacího programu ŠD připravovány aktivity jako např. vycházky, bruslení, plavání, návštěvy kina, výjezdy do divadla, krmení zvířátek, spolupráce se Světlankou, karneval, povídání na různá témata, společné hry, malování, stavění a tvoření a mnoho dalšího, aby se děti zabavily a nenudily.)

Jak  mám dítě do družiny přihlásit a kdy?

Už u zápisu zjišťujeme zájem rodičů o školní družinu. Na květnové schůzce pak tento zájem potvrdíte vyplněním přihlášky (termín pro podání přihlášky je do 31. 5.). Od září pak už jenom upřesníte časy v jednotlivých dnech, kdy si dítě z družiny budete vyzvedávat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pokud ani po přečtení nemáte k dispozici takové informace, které jsou pro Vás důležité, můžete ještě najít odpovědi na našich webových stránkách nebo nám neváhejte napsat či zavolat.

Informace o škole

Základní informace

Název školy:Základní škola Svitavy, Riegrova 4
Adresa:Riegrova 600/4, Svitavy, 56802
IČ:49328263
Datová schránka: zz7msvs

Kontakty

Mgr. Milena Baťkováředitelkabatkova@riegrovka.czTel.: 739 630 519
Mgr. Lenka Pražanovázástupkyně řed.prazanova@riegrovka.czTel.: 605 158 932
Renata Ticháhospodářkaticha@riegrovka.czTel.: 739 630 517
Hana Krčmářováškolní družinakrcmarova@riegrovka.czTel.: 739 630 518

Mapa